Ukázat jídelní lístek
Schovat jídelní lístek

Pondělí
Polévka:  zimní zeleninová se sýrovým kapáním
Hlavní jídlo:  krůtí paprikáš, těstovinové copánky
Nápoj/desert:  jablečný mošt, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09

Úterý
Polévka:  bramborová venkovská
Hlavní jídlo:  kuřecí šunka, hrachová kaše, chléb
Nápoj/desert:  džus grepový,DEZERT do misky-bílý jogurt s jahodami
Alergeny (vše):  01,07,09

Středa
Polévka:  cizrnový kreém
Hlavní jídlo:  obalované rybí prsty VIKI nemleté, bramborový salát
Nápoj/desert:  čaj vitamínový
Alergeny (vše):  01,03,04,07,09,10,12

Čtvrtek
Polévka:  rajská s paprikami
Hlavní jídlo:  záhorácký závitek(kuřecí maso plněné zelím),bramborová kaše+pórek
Nápoj/desert:  salát z červené řepy s jablky
Alergeny (vše):  01,07,09,10

Pátek
Polévka:  hovězí s masem a rýží
Hlavní jídlo:  dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Nápoj/desert:  mléko, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09

 Seznam alergenů

Pondělí
Polévka:  zeleninová s drožďovými knedlíčky a těstovinovou rýží
Hlavní jídlo:  přírodní kuřecí řízek,brambor+smetanový dresing s koprem
Nápoj/desert:  přílohová zelenina "MINIMRKEV",džus broskvový
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Úterý
Polévka:  čočková
Hlavní jídlo:  italské těstoviny FARFALLE (mašle) s rajčaty,bazalkou a GRANOU (sýr)
Nápoj/desert:  přílohový salát z kysaného zelí s mrkví a jablky,džus grepový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,10,12

Středa
Polévka:  kedlubnová s kuskusem
Hlavní jídlo:  vepřová pečeně na žampiónech, rýže
Nápoj/desert:  okurek, ovocný nápoj "MRKVÍK"
Alergeny (vše):  01,03,07,10

Čtvrtek
Polévka:  mléčná se smetanou
Hlavní jídlo:  krůtí karbanátek s pohankou,bramborová kaše+pórek
Nápoj/desert:  jablkové pyré
Alergeny (vše):  01,03,07

Pátek
Polévka:  z vaječné jíšky
Hlavní jídlo:  fazolový guláš se zelím a masem, chléb
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,10

 Seznam alergenů

OZNAČENÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav,
mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

1   OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

2   KORÝŠI

3   VEJCE

4   RYBY

5   PODZEMNICE OLEJNÁ

6   SÓJOVÉ BOBY

7   MLÉKO

8   SKOŘÁPKOVÉ PLODY

9   CELER

10   HOŘČICE

11   SEZAMOVÁ SEMENA

12   OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY

13   VLČÍ BOB

14   MĚKKÝŠI

 

Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Školní jídelna s označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků, a nelze se při velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

 


Ke stažení

 Zpět na předchozí stránku

  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 13.12.2017  

VÝBĚR STRAVNÉHO na LEDEN 2018 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Termíny výběrů ve ŠJ
Termíny výběrů ve ŠJ
Poslední aktualizace: 13.12.2017  

L E D E N 2018..zobrazit detail
  Náhled ke článku Odhlašování stravného
Odhlašování stravného
Poslední aktualizace: 5.4.2017  

obedy@zs-proskovice.cz..zobrazit detail
  Náhled ke článku Ocenění pro naši školní jídelnu
Ocenění pro naši školní jídelnu
Poslední aktualizace: 5.5.2016  

..zobrazit detail
  Náhled ke článku Označení alergenů ve školní jídelně
Označení alergenů ve školní jídelně
Poslední aktualizace: 3.12.2014  

Označení alergenů ve školní jídelně..zobrazit detail


Úřední deska

Kateřina Rusková
Referentka školy
PO-PÁ 7:00 - 14:00
596 768 290
604 868 841
sekretariat@zs-proskovice.cz

Mgr. Eva Paličková
Ředitelka školy, výchovný poradce
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
606 792 218
reditel@zs-proskovice.cz

PhDr. Pavla Štalmachová
Školní psycholog
PO 8:00-16:00
ST 8:00-16:00
724 041 997
stalmachova@zs-proskovice.cz

Mgr. Jana Vahalíková
Školní metodik prevence
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
604 868 841
vahalikova@zs-proskovice.cz

Naše škola je zapojena v projektu „Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava“, reg. č. CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000212

Více informací o projektu naleznete na webových stránkách projektu

Projekt je spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů (OP Výzkum, vývoj a vzdělávání), státního rozpočtu České republiky a spolufinancován z rozpočtu statutárního města Ostravy.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost období 2007-2013 OP Výzkum a vývoj pro inovace období 2007 - 2013 Komunita evropských škol Evropské strukturální a investiční fondy MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statutární město Ostrava
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
další informace