Ukázat jídelní lístek
Schovat jídelní lístek

Pondělí
Polévka:  koprová s mlékem
Hlavní jídlo:  vepřová kýta protýkaná zeleninou,rýže
Nápoj/desert:  přílohová zelenina "MRKEV DUO PLÁTKY",čaj vitamínový
Alergeny (vše):  01,03,07,09

Úterý
Polévka:  česneková s bramborem a pohankovými vločkami
Hlavní jídlo:  kuřecí maso na paprice, těstovinové copánky
Nápoj/desert:  moštěnický sirup borůvkový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09

Středa
Polévka:  zeleninový krém s drožďovými nočky
Hlavní jídlo:  karbanátky s červenou čočkou,brambor+smetanový dresing s pažitkou
Nápoj/desert:  přílohový salát z kysaného zelí s mrkví a paprikou,nápoj "MELOUNEK"
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Čtvrtek
Polévka:  rajská s paprikami
Hlavní jídlo:  hovězí pečeně na celeru,bramborová kaše+pórek
Nápoj/desert:  salát mrkvový s jablky
Alergeny (vše):  01,07,09

Pátek
Polévka:  drůbková s těstovinovými písmenky
Hlavní jídlo:  kovbojské fazole, chléb
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,09

 Seznam alergenů

Pondělí
Polévka:  bramborová jarní s jáhlovými vločkami
Hlavní jídlo:  cikánská hovězí pečeně, rýže s kukuřicí
Nápoj/desert:  moštěnický sirup ananasový
Alergeny (vše):  01,07,09,10

Úterý
Polévka:  z míchaných luštěnin
Hlavní jídlo:  porce filé seafrozen po parmsku, bramborová kaše+pórek
Nápoj/desert:  jablkové pyré s medem a citrónem
Alergeny (vše):  01,03,04,07

Středa
Polévka:  kroupová se zeleninou
Hlavní jídlo:  vepřová plec po selsku, kysané zelí, bramborový knedlík s kuskusem
Nápoj/desert:  čaj vitamínový,OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10,12

Čtvrtek
Polévka:  špenátová s tarhoňou
Hlavní jídlo:  řecká musaka s mletým masem a smetanovým bešamelem
Nápoj/desert:  přílohový salát COLESLAW, nápoj "MRKVÍK"
Alergeny (vše):  01,03,07,10

Pátek
Polévka:  pohanková s brambory a zeleninou
Hlavní jídlo:  krůtí medailonky na indický způsob, těstovinová vřetena
Nápoj/desert:  džus 100% jablečný, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09

 Seznam alergenů

OZNAČENÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav,
mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

1   OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

2   KORÝŠI

3   VEJCE

4   RYBY

5   PODZEMNICE OLEJNÁ

6   SÓJOVÉ BOBY

7   MLÉKO

8   SKOŘÁPKOVÉ PLODY

9   CELER

10   HOŘČICE

11   SEZAMOVÁ SEMENA

12   OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY

13   VLČÍ BOB

14   MĚKKÝŠI

 

Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Školní jídelna s označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků, a nelze se při velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

 


Ke stažení

 Zpět na předchozí stránku

  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 14.6.2019  

STRAVNÉ+ŠKOLNÉ na ČERVENEC 2019 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Termíny výběrů ve ŠJ
Termíny výběrů ve ŠJ
Poslední aktualizace: 14.6.2019  

Č E R V E N EC 2019..zobrazit detail
  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 27.5.2019  

STRAVNÉ na ČERVEN 2019 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Zvýšení stravného
Zvýšení stravného
Poslední aktualizace: 10.10.2018  

Upozornění - zvýšení stravného od 1.11.2018..zobrazit detail
  Náhled ke článku Odhlašování stravného
Odhlašování stravného
Poslední aktualizace: 29.5.2018  

obedy@zs-proskovice.cz..zobrazit detail
  Náhled ke článku Ocenění pro naši školní jídelnu
Ocenění pro naši školní jídelnu
Poslední aktualizace: 5.5.2016  

..zobrazit detail
  Náhled ke článku Označení alergenů ve školní jídelně
Označení alergenů ve školní jídelně
Poslední aktualizace: 3.12.2014  

Označení alergenů ve školní jídelně..zobrazit detail


GDPR Pregraduální vzdělávání v učitelských oborech Ocenění společnosti Scio
Úřední deska

Kateřina Rusková
Referentka školy
PO-PÁ 7:00 - 14:00
596 768 290
604 868 841
sekretariat@zs-proskovice.cz

Mgr. Eva Paličková
Ředitelka školy, výchovný poradce
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
606 792 218
reditel@zs-proskovice.cz

PhDr. Pavla Štalmachová
Školní psycholog
PO 8:00-16:00
ST 8:00-16:00
724 041 997
stalmachova@zs-proskovice.cz

Mgr. Jana Vahalíková
Školní metodik prevence
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
604 868 841
vahalikova@zs-proskovice.cz

Naše škola je zapojena v projektu „Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava“, reg. č. CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000212

Více informací o projektu naleznete na webových stránkách projektu a Facebooku

Projekt je spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů (OP Výzkum, vývoj a vzdělávání), státního rozpočtu České republiky a spolufinancován z rozpočtu statutárního města Ostravy.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost období 2007-2013 OP Výzkum a vývoj pro inovace období 2007 - 2013 Komunita evropských škol Evropské strukturální a investiční fondy MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statutární město Ostrava
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
další informace