Ukázat jídelní lístek
Schovat jídelní lístek

Pondělí
Polévka:  drůbková s kapáním
Hlavní jídlo:  bramborový toč se šunkou, červené zelí s jablky
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,12

Úterý
Polévka:  cibulová se špaldovými vločkami
Hlavní jídlo:  vepřové nudličky po mexicku, rýže+pórek
Nápoj/desert:  džus mandarinkový
Alergeny (vše):  01,07,09

Středa
Polévka:  frankfurtská
Hlavní jídlo:  obalovaný kuřecí řízek, bramborová kaše
Nápoj/desert:  okurkový salát
Alergeny (vše):  01,03,07,09

Čtvrtek
Polévka:  česneková s bramborem
Hlavní jídlo:  svíčková na smetaně, houskový knedlík
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09

Pátek
Polévka:  zeleninová krémová s krupicovými nočky
Hlavní jídlo:  vepřová pečeně marinovaná v medu, brambor+smetanový dresing
Nápoj/desert:  přílohová zelenina"MINIMRKEV", džus
Alergeny (vše):  01,07,07,10

 Seznam alergenů

Pondělí
Polévka: 
Hlavní jídlo:  STÁTNÍ SVÁTEK
Nápoj/desert: 
Alergeny (vše): 

Úterý
Polévka:  čočková s kroupami a zeleninou
Hlavní jídlo:  obalovaný hejk s rajčaty a mozzarellou, bramborová kaše
Nápoj/desert:  salát míchaný ovocný
Alergeny (vše):  01,03,04,07,09

Středa
Polévka:  květáková s brokolicí a bramborem
Hlavní jídlo:  cikánská hovězí pečeně, rýže
Nápoj/desert:  okurek, džus, OVOCE
Alergeny (vše):  01,07,09,10

Čtvrtek
Polévka:  zeleninová s drožďovými knedlíčky a pohankovými vločkami
Hlavní jídlo:  vepřová krkovička po selsku, kysané zelí s jablky,bramborový knedlík s kuskusem
Nápoj/desert:  čaj vitamínový
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10,12

Pátek
Polévka:  hovězí s masem a rýží
Hlavní jídlo:  vejce, koprová omáčka, brambor
Nápoj/desert:  džus, OVOCE, ZŠ-dezert do misky
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

 Seznam alergenů


OZNAČENÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav,
mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

1   OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

2   KORÝŠI

3   VEJCE

4   RYBY

5   PODZEMNICE OLEJNÁ

6   SÓJOVÉ BOBY

7   MLÉKO

8   SKOŘÁPKOVÉ PLODY

9   CELER

10   HOŘČICE

11   SEZAMOVÁ SEMENA

12   OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY

13   VLČÍ BOB

14   MĚKKÝŠI

 

Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Školní jídelna s označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků, a nelze se při velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

 


Ke stažení

 Zpět na předchozí stránku

  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 24.9.2020  

STRAVNÉ ŘÍJEN 2020 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Termíny výběrů ve ŠJ
Termíny výběrů ve ŠJ
Poslední aktualizace: 24.9.2020  

ŘÍJEN 2020..zobrazit detail
  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 15.6.2020  

STRAVNÉ+ŠKOLNÉ na ČERVENEC 2020 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Zvýšení stravného
Zvýšení stravného
Poslední aktualizace: 10.10.2018  

Upozornění - zvýšení stravného od 1.11.2018..zobrazit detail
  Náhled ke článku Odhlašování stravného
Odhlašování stravného
Poslední aktualizace: 29.5.2018  

obedy@zs-proskovice.cz..zobrazit detail
  Náhled ke článku Ocenění pro naši školní jídelnu
Ocenění pro naši školní jídelnu
Poslední aktualizace: 5.5.2016  

..zobrazit detail
  Náhled ke článku Označení alergenů ve školní jídelně
Označení alergenů ve školní jídelně
Poslední aktualizace: 3.12.2014  

Označení alergenů ve školní jídelně..zobrazit detail


GDPR Pregraduální vzdělávání v učitelských oborech Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Ostrava II
Úřední deska

Kateřina Rusková
Referentka školy
PO-PÁ 7:00 - 14:00
596 768 290
604 868 841
sekretariat@zs-proskovice.cz

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost období 2007-2013 OP Výzkum a vývoj pro inovace období 2007 - 2013 Komunita evropských škol Evropské strukturální a investiční fondy MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statutární město Ostrava Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
další informace