Ukázat jídelní lístek
Schovat jídelní lístek

Pondělí
Polévka:  z bílých fazolí se smetanou
Hlavní jídlo:  italské těstoviny SPIRALI zapečené s mletým masem, špenátem a sýrem
Nápoj/desert:  přílohový salát celerový s jablky a kukuřicí, džus
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Úterý
Polévka:  česneková s bramborem a celozrnným bulgurem
Hlavní jídlo:  svíčková na smetaně, houskový knedlík s kukuřičnou moukou
Nápoj/desert:  moštěnický sirup, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Středa
Polévka:  krémová ze zeleného hrášku
Hlavní jídlo:  masové karbanátky s červenou čočkou a zeleninou+smetanový dresing s pažitkou
Nápoj/desert:  přílohová zelenina "BRETAŇSKÁ SMĚS", džus
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Čtvrtek
Polévka:  jáhlová s brambory a zeleninou
Hlavní jídlo:  halušky s kysaným zelím
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Pátek
Polévka:  houbová s kukuřičnými vločkami
Hlavní jídlo:  rýžový nákyp s jablky a meruňkami
Nápoj/desert:  mléko
Alergeny (vše):  01,03,07,09

 Seznam alergenů

Pondělí
Polévka:  krupicová maďarská
Hlavní jídlo:  krůtí medailonky na česneku, špenát, bramborový knedlík
Nápoj/desert:  čaj vitamínový, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,12

Úterý
Polévka:  čočková s rajčatovým protlakem
Hlavní jídlo:  porce filé seafrozen na parmský způsob, bramborová kaše
Nápoj/desert:  jablkové pyré
Alergeny (vše):  01,03,04,07,09

Středa
Polévka:  zeleninová krémová se sýrovým kapáním
Hlavní jídlo:  zelné závitky plněné mletým masem, brambor
Nápoj/desert:  salát z červené řepy
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Čtvrtek
Polévka:  bramborová s hrachovými vločkami
Hlavní jídlo:  kuřecí kousky na paprice, italské těstoviny PENNE
Nápoj/desert:  jablečná šťáva 100%
Alergeny (vše):  01,03,07,09,10

Pátek
Polévka:  kuřecí s těstovinovou rýží
Hlavní jídlo:  bramborové šišky s mákem
Nápoj/desert:  moštěnický sirup, OVOCE
Alergeny (vše):  01,03,07,09,12

 Seznam alergenů

OZNAČENÍ ALERGENŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

 

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav,
mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

1   OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

2   KORÝŠI

3   VEJCE

4   RYBY

5   PODZEMNICE OLEJNÁ

6   SÓJOVÉ BOBY

7   MLÉKO

8   SKOŘÁPKOVÉ PLODY

9   CELER

10   HOŘČICE

11   SEZAMOVÁ SEMENA

12   OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY

13   VLČÍ BOB

14   MĚKKÝŠI

 

Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Školní jídelna s označením alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů. Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině. Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků, a nelze se při velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat.

 


Ke stažení

 Zpět na předchozí stránku

  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 27.5.2021  

STRAVNÉ Č E R V E N 2021 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Termíny výběrů ve ŠJ
Termíny výběrů ve ŠJ
Poslední aktualizace: 27.5.2021  

ČERVEN 2021..zobrazit detail
  Náhled ke článku Oznámení - dodatek k vnitřnímu řádu školní jídelny
Oznámení - dodatek k vnitřnímu řádu školní jídelny
Poslední aktualizace: 12.10.2020  

..zobrazit detail
  Náhled ke článku VÝBĚR  STRAVNÉHO
VÝBĚR STRAVNÉHO
Poslední aktualizace: 15.6.2020  

STRAVNÉ+ŠKOLNÉ na ČERVENEC 2020 ..zobrazit detail
  Náhled ke článku Zvýšení stravného
Zvýšení stravného
Poslední aktualizace: 10.10.2018  

Upozornění - zvýšení stravného od 1.11.2018..zobrazit detail
  Náhled ke článku Odhlašování stravného
Odhlašování stravného
Poslední aktualizace: 29.5.2018  

obedy@zs-proskovice.cz..zobrazit detail
  Náhled ke článku Ocenění pro naši školní jídelnu
Ocenění pro naši školní jídelnu
Poslední aktualizace: 5.5.2016  

..zobrazit detail
  Náhled ke článku Označení alergenů ve školní jídelně
Označení alergenů ve školní jídelně
Poslední aktualizace: 3.12.2014  

Označení alergenů ve školní jídelně..zobrazit detail


GDPR Pregraduální vzdělávání v učitelských oborech Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Ostrava II
Úřední deska

Kateřina Rusková
Referentka školy
PO-PÁ 7:00 - 14:00
596 768 290
604 868 841
sekretariat@zs-proskovice.cz

Mgr. Eva Paličková
Ředitelka školy
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
606 792 218
reditel@zs-proskovice.cz

Mgr. Jana Švardalová
Výchovný poradce
PO-PÁ dle domluvy
svardalova@zs-proskovice.cz

PhDr. Pavla Štalmachová
Školní psycholog
PO 8:00-16:00
ST 8:00-16:00
724 041 997
stalmachova@zs-proskovice.cz

Mgr. Jana Vahalíková
Školní metodik prevence
PO-PÁ dle domluvy
596 768 290
604 868 841
vahalikova@zs-proskovice.cz

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost období 2007-2013 OP Výzkum a vývoj pro inovace období 2007 - 2013 Komunita evropských škol Evropské strukturální a investiční fondy MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Statutární město Ostrava Rozvoj rovného přístupu ke vzdělávání ve městě Ostrava
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
další informace